Sagra dell'Uva (Wijn festival)

De eerste editie werd gevierd op 23 september 1928.
Wordt al decennia lang gehouden op de eerste zondag van oktober en de voorafgaande donderdag, vrijdag en zaterdag.
Het wijnfestival is opgericht door een rijke en oude traditie van tradities, cultuur, agrarische economie en zorgt ervoor dat tijdens die dagen tienduizende mensen Cupramontana bezoeken.
De karakteristieke elementen van de wijn- en landbouw komen tot uiting; traditionele dansen, inclusief de lokale folkgroepen; de liederen die tijdens oogsttijd in het veld werden gemaakt met instrumenten, de accordeon- en draaiorgels. DE PALIO VAN VERDICCHIO, wedstrijd van het persen van de druif met voeten, net zoals in de afgelopen eeuwen. Het vindt plaats tussen vertegenwoordigers van de nabijgelegen dorpen in het productiegebied, en wordt gehouden op zaterdagmiddag.
De parade van karren op zondag, is het hoogtepunt van het festival, de verschillende wijken van de gemeente hebben allemaal een kar die ze versieren met druiven aan de hand van actuele thema's; politiek, sociaal of historisch, met smakelijke en opwindende creatieve effecten. In de verschillende eetstanden, in Cupramontana "capanne" genaamd, kan je naar hartelust proeven van de verschillende wijnen en de lokale gastronomie.
Voor informatie, foto's en het programma, kunt u de speciale website raadplegen op www.sagradelluva.com