De Verdicchio wijn

De witte wijn van Cupramontana is een van de beste in Italië en staat bekend om zijn kwaliteit, geur en smaak.
U wordt uitgenodigd om een reis te maken in de authenticiteit van de inheemse wijnen zoals Verdicchio, door wijngaarden en via wijnkelders die bekend zijn met traditie maar ook met innovatieve technieken.
Het plezier van het proeven is een extra ervaring tijdens uw vakantie!


Het waren de monniken, de benedictijnen en de Camaldolese, die van de achtste tot de elfde eeuw begonnen met de aanplant van wijnranken in onze regio.
Deze teelt groeide van jaar tot jaar in de gebieden die vrijgemaakt werden door het opruimen van de bossen. In de zestiende eeuw werden er wijngaarden aangepland samen met esdoorn om de ranken te geleiden, een techniek die tot nog niet zo lang geleden werd gebruikt.
Vervolgens in de achttiende eeuw, was er een rijke productie en wijnexport met andere regio's.
De specifieke teelt van de druif "VERDICCHIO" intensiveerde in de tweede helft van de negentiende eeuw. De druif vindt in de heuvels van onze zone optimale omstandigheden in geomorfologie en microklimaat (blootstelling aan de zon, ventilatie en temperatuur).
In de vroege jaren van de twintigste eeuw begon met met de "industriële" processen, met het bottelen van wijn en mousserende wijn. Veel wijnhuizen hebben de afgelopen decennia de wijn bekend gemaakt en de Verdicchio is nu gewaardeerd in de wereld met een alom erkende kwaliteit.
Al meer dan een halve eeuw (sinds 1939) wordt Cupramontana erkend als "HOOFDSTAD VAN VERDICCHIO"; als het centrum van de Verdicchiostreek en het gebied waar druif en wijnproductie ondersteund worden door belangrijke culturele en promotionele activiteiten (voorgestelde wijnschool, 1883; De ambulante leerstoel voor wijnbouw en enologie, 1893; Market Must, 1912; Wijnfestival, sinds 1928; Internationaal Wijnetikettenmuseum, 1987; Vinimmagine - Nationale premie van het Gouden Wijnetiket, 1992; Druk op Graphic Label Artist, sinds 1995).
De "Verdicchio dei Castelli di Jesi" is erkend als D.O.C. sinds 1968 en Cupramontana is samen met de naburige gemeenten ook erkend als "historische gebied".