Cupramontana, hoofdstad van Verdicchio

Cupramontana, gelegen in het hart van de regio Marche op 505 meter boven de zeespiegel, is de ideale plek voor een ontspannen verblijf, voor lekker eten en goede wijn, voor een actieve, sportieve of culturele vakantie.

Pian dell'Elmo: Monte San Vicino

De Monte San Vicino (1480 m boven de zeespiegel) is een berg in de Apennijnen, gelegenop de grens tussen de provincies Ancona en Macerata.

Deze berg heeft een bijzonderheid: gezien vanuit het zuiden heeft hij een kamelenbultvorm, vanuit het noorden heeft hij een driehoek vorm en vanuit het oosten of westen lijkt hij op een uitgestorven vulkaan. Op sommige foto's die zijn genomen in omstandigheden van bijzonder zicht vanaf de kust van Kroatië, is de berg San Vicino gemakkelijk te herkennen.

Op de top van de berg staat een groot ijzeren kruis. Op Paasmaandag gaan de inwoners uit de buurdorpen altijd picknicken met paaspizza's en vleeswaren op de top van de berg.

Sinds onheuglijke tijden is er een spreekwoord gekoppeld aan de San Vicino, dat hielp bij het voorspellen van het klimaat in de winter. Er zijn twee versies van het spreekwoord. De eerste luidt: Als San Vicino zijn hoed opzet, verkoop dan geiten en koop de mantel; als San Vicino zijn rijbroek aantrekt, verkoop dan de mantel en koop de geiten. De hoed en de rijbroek (broek) zijn de wolken die respectievelijk of de top van de berg of de basis bedekken, waardoor de top zichtbaar blijft; in het eerste geval wordt verwacht dat het zal regenen, in het tweede zal het goed weer zijn.

De tweede versie is die van de ouderen van Frontale di Apiro, het laatste dorp op de hellingen van de berg, en is misschien wel de meest waarheidsgetrouwe: als San Vicino zijn hoed opzet, verkoop dan de geit en koop de mantel; als San Vicino ontrafelt, verkoop de mantel en koop de geit. De dorpsoudsten zeggen dat de hoed niet verwijst naar de wolken, maar naar de eerste sneeuwval van de winter: als hij alleen het bovenste deel van de berg bedekt (als een hoed!) dan zal de winter koud en guur zijn (verkoop de geit en koop de mantel); als aan de andere kant de eerste sneeuwval miniem is, dat wil zeggen dat het "te veel zal verbreden", zal de sneeuw niet alleen de top van de berg beïnvloeden, maar ook de stad (verkoop de cape en koop de geit, omdat de winter niet guur zal zijn).

Het werd door de zeilers en vissers van de Adriatische Zee in de afgelopen eeuwen als referentie en oriëntatie beschouwd, omdat de berg duidelijk zichtbaar is vanaf de kust.

Informatie

Contacteer ons

  • Dienst Toerisme
    Corso Leopardi 59 | 60034 Cupramontana
  • +39-0731-780199
  • turismo@cupramontana-accoglie.it